Història

NITdeSENDERS us acostarà a un fet apassionant que enguany fa 223 anys d’història. En el punt geodèsic del Turó d’en Galzeran 484 m, una aventura plena d’humanitat i ciència, us sorprendrà.

Amagat entre alzines i marfulls, descobrireu un senyal geodèsic que us donarà una visió de 360º de panoràmica entre el Vallès, el Maresme i el Barcelonès. En aquest indret, descobrireu una placa en record de Fra Agustí Canelles i Carreres, un col·laborador català dels protagonistes de la major empresa científica de l’època.

Els caps de l’expedició científica eren l’astrònom i matemàtic Jean Baptiste Delambre, i el geògraf i astrònom, Pierre André Méchain.
Aquest grup reduït d’homes va mesurar l’arc del Meridià entre Barcelona i Dunkerque, per obtenir una base que determinés el nou patró universal de mesura, el Metre, que donaria pas al sistema mètric decimal.

El Turó d’en Galzeran, el punt més alt de la nostra ruta nocturna, va ser des d’on van fer les darreres triangulacions, abans d’arribar a Barcelona.

La força física i espiritual d’aquells homes que van travessar Europa i defensar la necessitat d’establir una mesura universal basada en un element natural, la deumilionèsima part del quadrant meridional terrestre, va ser una gesta que ens agradarà recordar.

DelambreMéchainFra agustí canelles